dimarts, 12 de juny del 2012

Les bandes de música s'ofeguen

Llegiu este interessant article que resumix l'assemblea extraordinària de la Federació de Bandes de Música.

Les bandes de música del País Valencià es van reunir el diumenge 10 de juny en Assemblea Extraordinària per a parlar sobre els impagaments del Consell que les ofega des de 2010. Mentre el conseller de Governació, Serafín Castellano, anuncia que els diners s'abonaran en passar l'estiu, un banc holandés s'ofereix a avançar el 60% del finançament de les societats musicals.


Som  un país de músics. Les 536 societats musicals de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) representen més d'un 50% de les bandes de tot l'estat. La música de banda és un dels components més característics de la nostra cultura, present dia rere dia als carrers i als auditoris de les nostres comarques, un element que ha funcionat de manera cohesionadora en molts dels pobles del país.

No obstant això, al govern valencià sembla no importar-li. Així ho demostra l'arraconament econòmic que pateixen les bandes de música, especialment des de l'any 2010. El Consell deu a la FSMCV un total de 6,4 milions d'euros, i així i tot el conseller de Governació va assegurar ahir que des de setembre de 2010 l'executiu valencià aposta "per un impuls i un suport decissiu a l'associacionisme musical i al foment de la cultura musical".

Però la FSMCV i les bandes que la formen no ho entenen així. És per això que ahir es van reunir en Assemblea Extraordinària a la ciutat de València per a tractar la greu situació econòmica que pateixen davant l'impagament, i van convidar a Castellano perquè els donara explicacions. Minuts abans de l'inici de l'assemblea, el conseller va dir que el seu departament ha complit "rigorosament i punt per punt" l'acord que va signar amb la Federació en setembre de 2010. "Es va complir en 2010, en 2011, i ara novament s'està complint en 2012", va assegurar. I també va afegir: "En l'àmbit de les societats musicals i escoles de música mai s'ha realitzat per part del Consell un suport econòmic tan gran com el dels últims anys". Segons han explicat alguns dels membres assitents, l'assemblea d'ahir es va mostrar reticent a les declaracions del conseller, amb piulades a l'entrada d'aquest i parlaments en contra de les seues paraules. 

Malgrat la intenció de Castellano de mostrar un suport ferm a les bandes de música, les xifres demostren el contrari. En els darrers anys, les societats han hagut de sobreviure com han pogut: buscant un major finançament dels governs locals -tasca difícil en la majoria dels casos-, cobrant els concerts, actuant en festes d'altres pobles o augmentant les quotes dels socis o el preu de la matrícula dels alumnes. Algunes han hagut de tancar, i altres es mantenen gràcies a la voluntat dels músics. 

Però no només el Consell deu diners a les bandes. El deute dels ajuntaments amb les societats és d'una mitjana de 8.000 euros, i les subvencions d'entitats privades s'han reduit en gran mesura en els darrers anys de crisi. El president de la FSMCV, Josep Francesc Almeria, va dir fa dues setmanes que "si no paga ningú, el sector no pot anar a bon port. Les entitats depenen en un 70% de les subvencions, el model ha de canviar".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada