divendres, 27 d’abril del 2012

COMARCAL VALL DELS ALCALANS II

En el festival comarcal totes les bandes interpreten dues obres. La banda de Llombai oblirà am la Fanfarria Olímpica. La segona peça que interpretarem serà Xúquer del compositor alzireny José Grau Benedito. L'obra guanyà el primer premi de composició "Villa de Madrid", el més important d'Espanya segons algunes fonts.

Llegiu la interpretació de l'obra feta pel mateix autor:

"Xúquer". Explicació de l'autor José Grau Benedito

Xúquer (Premi Mestre Villa 2006), és un poema simfònic basat en la "Pantanà" de 1982, el més gran i calamitós allau d'aigües que ha conegut la Ribera del riu Xúquer (València), en la nit del 20 octubre 1982 i la matinada del 21, quan la presa de Tous, situada en el curs del riu Xúquer, es desbordava pels pobles i terres de la Ribera. En dos moviments, l'obra comença amb una alba sobre el riu Xúquer, el discórrer de les seves aigües, l'inici d'una pluja que derivaria en torrencial, la posterior ruptura de la presa i la inundació que va suposar. Durant tota l'obra alternen moments cantabiles, de meditació amb altres de molta tensió.

Després d'una introducció, apareix el tema del riu Xúquer en el compàs 29 del primer moviment, les tres primeres notes són el leitmotiv de l'obra (G - D '- E'). En el piu animatto del compàs 68 comença la pluja que derivaria en torrencial. Els cromatismes del compàs 84 i següents descriuen l'amenaça de ruptura de la presa, en combinació amb moments cantabiles porten al compàs 124 on es descriu el caos, nerviosisme i incertesa que es respira en els moments previs a la ruptura de la presa.

Al compàs 169 és moment de meditació, però prompte arribaran terribles notícies. El clúster dels compassos 211 -212 anuncia que la presa s'ha ensorrat, Tuba i Fagot inicien un cant de meditació, el qual derivarà en desesperació. En aquest primer moviment es poden escoltar alguns efectes, com la pluja torrencial o el bando de Protecció Civil proporcionat per Alfonso Rovira, que conté el text, el qual se sentia per ràdio el 20 d'octubre de 1982:

Atención. Gobierno civil de Valencia y la Junta de Protección Civil ruegan a todos los vecinos de los pueblos próximos al embalse de Tous abandonen sus hogares marchando en familias agrupadas y sin usar vehículos hacia los lugares más altos de las inmediaciones. No es aconsejable refugiarse en edificios altos. Deben llevar mantas y abrigo a ser posible sin preocuparse de alimentos. Los pueblos que deben evacuarse rápidamente son Alberique, Antella, Gavarda, Somacárcel, Alcántara del Júcar y Rotglà. En alerta, sin evacuar, deben quedar prevenidas las poblaciones de Játiva y Alzira.

Atenció. Govern civil de València i la Junta de Protecció Civil preguen a tots els veïns dels pobles pròxims a l'embassament de Tous abandonen les seues cases i marxen en famílies agrupades i sense utilitzar vehicles cap als llocs més alts dels voltants. No és aconsellable refugiar-se en edificis alts. Han de portar mantes i abric si és possible sense preocupar-se aliments. Els pobles que s'han d'evacuar ràpidament són Alberic, Antella, Gavarda, Somacárcel, Alcántara del Xúquer i Rotglà. En alerta, sense evacuar, han de quedar previngudes les poblacions de Xàtiva i Alzira.

El segon moviment comença amb el so d'un helicòpter seguit d'un errant religiós que evoca la visita a la ciutat d'Alzira de Sa Santedat el papa Joan Pau II el dia 8 de novembre. Una altra important visita és la que realitzaven els reis Joan Carles i Sofia, simbolitzats amb un fragment de l'Himne Nacional entonat per trompetes, trompes i fliscornos. L'obra acaba amb una marxa que simbolitza la mirada al futur i superació d'aquesta comarca de la Ribera del Xúquer

També podeu veure una gravació de la  Banda Federal de la Federació de Societats, director Jesús Cantos Plaza. FSMCV Concert del 29-5-2011 en l'Auditori de Castelló.
De segur que reconeixeu algú en el vídeo. De fet comença l'obra el nostre músic  JoseVicent Climent amb una intervenció amb la tuba.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada